Måndag, vecka 1

Nu är vi här! I ottan, för en del och lite senare för andra. Efter installning, (heter det så?) och incheckning i elevhemmet fick föräldrarna vinka bye-bye och gruppen gruppera sig. Det är alltid lite formalia och mycket information som cirkulerar denna första ankomstdag, men efter lunch så var lägerprogrammet igång och en rutin anas som handlar inte så lite om...mat...! Eftermiddagsfika, kvällsmat och kvällsmacka är bara halva dagens matintag.

Men aktiviteterna var så klart höjdpunkter! Clinic i dressyr på Kastanjegården med Nina Wimander och Pernilla. - Ja, regnmolnen skingrades så vi kunde vara ute! Clinic i dressyr/hoppning med Olof Axelsson och Henric Ankarcrona i Stora Ridhuset. Och så, ingen rast intgen ro, iväg med bilar till terrängbanan där Ted Velander mötte upp med sina ekipage och bjöd på clinic i fälttävlan. Vi har ju förresten första parkett-platser på fälttävlans-SM i helgen, då tävlingen äger tum på baksidan av vårt elevhem! Vilken flax! Hur som helst så sken solen varm och go på terrängbanan och vi fick en försmak på vad konfirmanderna ska få prova på nästa tisdag. De är så duktiga pedagoger, dessa tränare som vi nu mött under första dagen! Visar hur viktigt det är med balans, lugn och tydlighet samtidigt som de konkret visar hur hästar, både vana och ovana, kan introduceras i det enklaste enkla för att få självförtroende och känna att de lyckas. Inte olik annan god pedagogik, kan man tycka, men ack så  att höra då och då!

Hemkomna från utflykten gavs en stunds fritid och sen samlades alla i restaurangen igen för att avnjuta pasta med olika såser.

....och kvällssolen sken när Pernilla och Amanda tog med alla på skritt-promenad. Skönt att få röra på sig för lite och envar!

Nu återstår bara att avrunda dagen och tacka Gud för att vi får vara tillsammans. Lite mysig andaktsstund är vad andaktsmys innebär och i kväll har vi den på Täckta banan, med tända ljus, lite meditativ tystnad, en berättelse och lite sång!

God natt! 

P.s. Här kommer besked om betalningen av konfirmations-lunchen: Den görs vid entrén till "festsalen" och de tar kortbetalning!  D.s.

Tisdag vecka1

Väckning av morgonpigg ung ledar 06.30! De som äger tillförlitliga egna väckarklockor, deras dörrar gås förbi, men obligatoriskt är att man lämnar elevhemmet i samlad tropp kl 7.00 för att vara i stallet kl 7.15. Det visar sig vara för tidigt! Stallchefen Amanda har inte hunnit servera all frukost och de fyrfota vännerna har inte hunnit tugga färdigt när de som har i uppgift att mocka stormar in! I fortsägttningen får ungdomarna sov en halvtimme till på morgonen så att hästarna får äta i lugn och ro. Nåväl de kom ut i hagarna allesammans och tjejerna fick inta sin frukost i restaurangen!

Efter fruktost en rast cykeltur till församlingshemmet, där jag Terese, förberett för förmiddagens tema: skapelsen! Vi kikade på en av Bibelns berättelse och satte den i relation till nutida vetande. Vi funderade kring förvaltarskapet av skapelsen. Vad är vårt gemensamma ansvar? Vad kan lilla jag göra? Hur tänker vi? Vad gör vi? Många kloka åsikter yttrades både två och två emellan och i stor grupp. Vi gjorde lite arbetsuppgifter på temat och landade så småningom i en mini-fika i solens sken.

 Därefter hade Julia och Towe förberett två lekar på temat ”kan vi allas namn?” och ”hur låter djur?” Mycket skoj och skratt!

När eftermiddagens dressyr-schema var presenterat, cyklade konfirmanderna tillbaka till lunchen som idag var stekt fisk. Så klart tog de in hästarna först, så att de också kunde få sin lunch!

På eftermiddagen var det så dags för dressyrträning med Nina Wimander och Olof Axelsson som hade sina pass på Kastanjegården respektive Melonbanan. Stor förväntan och viss spänning rådde innan och inledningsdagen blev mycket givande. Alla fick presentera sig och lära känna varandra och de goda, kunniga råden, tipsen och observationerna ledde till att alla ser fram emot fortsättningen.

Efter kvällsmaten var det lite inne-lek igen. Gruppen lär verkligen känna varandra och kommer varandra närmre hela tiden. Gott att uppleva!

Dagen avslutades med ”andaktsmys”, som helt enkelt står för mysig andakt! Andaktsmyset i kväll var förlagt till Täckta banan, dit ett spår av kristna symboler ledde oss. Bitte hade tänt ljus i formation och vi lät ”berättar-giraffen” (en tyggiraff som den som vill berätta håller i när hon har ordet) gå runt. En kvälls-psalm och gemensam välsignelse läste vi innan vi tassade hem i skymningen. God natt!

 

Onsdag, vecka 1

Ungdomarna testar rutinerna. Finslipar! En kvart hit och dit spelar roll. Sova lite till? Ta det lugnt vid maten? Inte behöva stressa  till träningen? Snart sitter nog schemat i ryggmärgen!

På förmiddagen talade vi om Gud – igen. Fortsättning följde på gårdagens resonemang. Har Gud skägg och sitter på ett moln? Kan Gud vara ung eller t.o.m. kvinna? Hur har Gud beskrivits i konsten, i litteraturen, på allvar och på skoj? Vad har vi själva för gudsbilder? Ja, återigen fanns många tankar och många var ganska likadana, faktiskt.

Kantor Bengt var med oss och testade våra allsångs-egenskaper. Det lät riktigt lovande! Psalmer, gospel och lite schlager, ja det finns ingen begränsning vad gäller genre när det gäller sång i kyrkliga sammanhang. Men hur ofta reflekterar vi över texterna egentligen?

Lekstunden med samarbetsövningar kunde vi ha utomhus i solens sken och det var skönt att få vara ute en stund eftersom det var inomhus i Stora ridhuset som gällde på eftermiddagen.

Hoppning med Henrik Ankarcrona för första gången visade sig vara både trevligt och lärorikt. Att dessutom få vara i det anrika ridhuset gjorde det hela stort på mer än ett sätt!

Gott är att uppleva hur konfirmanderna finns för varandra hela tiden. Om någon kompis är ledsen, så sluter man upp och bryr sig. Då blir det lättare med en gång. Sånt värmer ett gammalt prästa-hjärta!

Pyssel och knåp som kvällsaktivitet handlade idag främst om att göra ännu tydligare foderskyltar till boxarna och att måla muggar för dem som ännu inte gjort det.

Till kvällsandakten  med ljus och solnedgång samlades vi på elevhemmets baksida. Kan man sjunga välsignelsen? Svar: ja!

Torsdagen 26/6

Efter en kväll med inslag av konfirmandenas spontana uttyck för spökerier somnade vissa lite senare och vaknade inte så pigga, på morgonen. Ändå ska rutinerna skötas och tiderna passas. Att rätta sig efter hästarnas behov och schemat i allmänhet är en hänsyn som måste till när man är på läger. Det är en kollektiv lärdom!

Hur som helst så startade dagens gemensamma övningar i församlingshemmet med morgonbönen till ord och musik och ljuständning "för någon som vi tänker på". Därefter bjöd förmiddagen på tema "Budorden". Vi fantiserade kring hur det skulle vara om man hamnade som grupp på en öde ö och skulle skapa lite ordning och reda. Vilka regler vill till? Hur skulle den gruppen fungera? Vad skulle vara tillåtet, inte tillåtet? Vem/vilka skulle bestämma, etc? Ungdomarna diskuterade och talade sig samman. Alla var inte helt överens, men det var bra att tänka till, när vi sedan tittade på de 10 budorden som Gud gav människorna! Rimliga, inte rimliga? Vad innebar de? Vad innebär de idag? Ja, vi hann inte färdigt, men fortsättning följer!

En bokstavstävling i lag, var leken för dagen och Bengt sjunger vidare med tjejerna! Det är bra för både kropp och själ att göra det - sjunga tillsammns!

Dressyren på eftermiddagen, mm aktiviteter har undertecknad inte möjlighet att rapportera om just i nuläget, pga den lagstadgade ledigheten!

 

Fredagen 27/6

Cykelturen till och från var mer trafiksäker idag! Det är viktigt att påpeka att människor är mjuka medan bilar är hårda. Ingen stress ivärlden motiverar att någon blir påkörd - Gud förbjude. Ändå måste vi tala om detta flera gånger, så att ingen glömmer bort att vi kör på höger sida, inte på trottoaren och inte mitt i gatan.

Nåväl, till morgonbönen bar vi tankar om det lilla ordet förlåt och kanske mest om det aktiva "att göra förlåt". Vad är skillnaden? En stunds eftertanke.

Vi kilade raskt in in Bibelns värld och nya testamentets huvudperson Jesus. Vad vet ni om honom? Skriv ner på post-it lappar! Som sedan fästes på whiteboardtavlan efter att jag, Terese, hade klantat till tavlan med att skriva med permanent penna!!!  Tack ni, som kunde trickset med att få bort det och som hjälpte mig med det! Jo, Jesus ja. Vi listade hans historia, talade om hans idéer och hittade poängen med evangeliet (det glada budskapet!) i fenomenet uppståndelsen. En övning som handlade om Jesus time-line fick oss att konkret uppleva tid och rum.

En knut som vi kallar "levande knuten" blev i sanning ett grupparbete, som togs på sådant allvar att någon fick skrubbsår på armbågen. Oj, oj. Men mycket skratt och skoj därtill!

Bengt och kören sjunger nu till och med tvåstämmigt!

På eftermiddagen var det så dags att hoppa igen. Henrik visade och coachade, funktionärerna höjde och sänkte - fast mest höjde! Fler behöver hjälpa till med att bygga och riva hinder och visst kan man lära av att sitta på läktaren och titta på kompisarna!

Är man inte i ridhuset kan man ägna sig åt skötsel och kvalitetstid med hästen i stallet i stället! Det finns alltid något att göra och omsorg att ge.

Kvällsmaten fick vi avnjuta tillsammans med dem som är här för Fälttävlans SM. Ett tält-hus vid banan med långbord och alldeles på vårt elevhems baksida, serverade buffémat i solnedgången!

Fredagsgodis-turen till affären i Södra Sandby var de flesta med på innan det var dags för kvällsandakt i Kungsgårdens centrum: innergården vid brandtornet och hingststallet. Där storkarna klapprar på taken och den gamla 1100-tals kyrkan inte kan anas längre men har funnits en gång.

 

Lördag 28/6

Lördag förmiddag: Stallchef Amanda har ramlat och slagit sig så att hon inte kan vara med oss idag, så Lovisa axlar mogonrutinen i stallet efter Pernillas direktiv. Alla flickorna hjälps åt även om vissa är lite sega i starten! Förmiddagen bjöd nämligen på s.k. öppet program för att ge tillfälle att besöka SM-tävlingarna i fälttävlan. Vädret blev bättre än prognoserna och det tackar vi för. Pernilla har deltagit och vann sin klass påhejad av oss och ett stort Grattis till det! Det fanns även möjlighet att ta en liten förmidags-tupplur om man så önskade eller helt enkelt softa lite.

På eftermiddagen var det så dags för körning. Marie Kahrle, Cicci Qvarnström och Fredrik Rahm berättade och visade och alla fick åka med i deras ekipage! Roligt, fartfyllt och mycket respektingivande.

Festmiddag med oxfilé och potatisgratäng till kvällsmat, det är väl inte fy skam!

Därpå skrittpromenad för de flesta med Pernilla och en avrundning av dagen med förlängt kvällsmys i parken. Andakts-vandring med olika stationer och med olika konfa-uppgifter: lite utmaningar i skymningslandet! 

 

Söndag 29/6

Vi inledde denna söndag med stormöte i elevhemmet, pga viss oenighet i gruppen och en sak är säker: alla påverkas av att man sover för lite! I fortsättningen måste vi nog insistera på att det är inte bara klockan 11 på rummet som gäller, utan även tyst och släckt!

En förmiddag som ingen meterolog kunde förutse fick vi : uppehåll och till och med lite sol som visade sig när vi firade mässa i Holmby, utomhus på den s.k. Cermoniplatsen. En skön oas i grönska! Ungdomarna cyklade till och från och kom tillbaka lagom till att ta in hästarna och sen äta lunch.

Hoppningen för Henrik i Crafoord-hallen gick fint och han var nöjd med lektionerna. Vid kvällens genomgång av dagen var det många som hade upplevt bra "tips från coachen" och nya lärdomar!

En snabb godis-tur till ICA gjorde kvällsfilmen till bio-lik! En film med kristet tema som heter Facing the giants och utspelar sig i modern miljö, valdes  ur film-korgens "filmotek".

Kvällsandakt med påtagligt gladare tjejer än igår avslutade dagen. Vid ett av terränghindren ute på baksidan tände vi andaktsljusen i kväll.

 

Måndag och tisdag 30/6 och 1/7

Det var måndag morgon och ytterligare en cykeltur till kyrkan. Nu kan vi vägen och det är cykelväg nästan hela vägen så det känns tryggt och fint att ta sig fram! Vad skulle vi göra där då? Jo, ha en s.k. "vandring" som kallas 20 frågor och Finn Fem Fel! Det går ut på att få lite varierad kyrk-kunskap, veta lite mer om saker och ting samt sist men absolut inte minst: göra kyrkan lite mer till sin! Var ni duktiga då? JA! Det var ni. Svarade på allting och letade efter svaren både framför, bakom, inne och ute! En liten kak-fika för att orka cykla tillbaka till stallet och rutinerna där.

Dressyr på eftermiddagen på Kastanjegården för Nina och på Melonbanan med Olof i vackert väder och god stämning. Ja, förstås. Tränarna tycker att för få passar på att lära av varandra och hjälpa till, när man inte rider själv. Men det kan väl bli bättre!

-Vad ska man ha på sig på konfirmationen, har många undrat och nu blev det konkret vad "kåpa" innebär. Vi provade nämligen sådana på kvällen i församlingshemmet där de fanns olika storlekar. Var och en har sin nu, märkt och fin, inför morgondagens fotografering.

Andakten höll de tre ledar-tjejerna i teverummet och det uppskattades och var en mysig stund. Giraffen som går runt när vi ska berätta och prata, har nu fått ett namn: Olof! På dagtid bor han i ett köksskåp, men får alltid komma fram till andakten.

Efter en god natts sömn för de flesta, vaknade vi till en tisdag i sol och som vi visste skulle bli lång och innehållsrik utöver det vanliga! Några hade ställt väckarklockan extra tidigt för att kunna hinna knoppa både sig själv och hästen! Det var ju fotograferingsdag och alla vill kunna visa upp sitt finaste. Men innan dess bjöd Bo Jenå på en clinic i lilla ridhuset, där han visade tömkörning och frihetsdressyr. Små medel, mycket uppmuntran och tålamod i överflöd, repetition och konsekvens -samt en påse godbitar i fickan kan få hästen att sitta, ligga och stå på ett bord. Och att följa sin "människoledare" utan det minsta lilla töm eller tillbehör. En mycket speciell timme!

Därefter raskt till sjösidan, dvs den fantastiskt vackra sjön där såväl storken som fotografen vaggade omkring och väntade på oss. Alla möjliga fåglar simmade i sjön och näckrosorna blommade. Paradisiskt! Flickorna gick och hämtade sina hästar och ledde dem dit, för att få sina individuella porträtt tagna tillsammans med sin häst. Någon av de fyrbenta fattade inte riktigt vad det skulle vara bra för, men fotografen var lustig och ledarna vinkade med nycklar och godis och alla fastnade på plåten! Gruppbilden togs på Kastanjegården, både den seriösa och den fjantiga - som vi säger i Skåne!

Efter lunch var det dags att göra sig i ordning för ridturen till terrängbanan i tre grupper och med tre ledare i täten. 8 kilometer i vardera riktningen och en samlad utflykt på tre timmar är inte fy skam! Skritt till och från och en timme på banan som alla njöt av. Ted visade med hela handen och hjälpte var och en att våga, ta nya steg eller öva. Han tränade helt enkelt! Fast helt enkelt är det inte även om både hästar och ryttare utstrålade att "detta är vårt rätta element"!

Sen hemkomst var ofrånkomlig och spagettin med köttförssås smakade mums så småningom.

På kvällen mycket skratt och när andakten med ljusbricka, ledd av Julia och Towe, avslutade dagen kunde vi konstatera att det hade varit ytterligare en god lägerdag. "Det blir bättre", är nu inte bara en tom fras utan en med mycket sanning  i och med många bottnar!

 

 

 

 

 

Onsdag 2/7 och torsdag 3/7

Inledningsvis, på onsdagen, efter morgonrutinerna hade vi en morgonbön i lugn och ro. Sedan samtal om "vad är egentligen stöld?" Otrohet? Avund? Att missunna? Nu börjar vi också tänka på redovisningen på konfirmationen! Vad vill vi visa och dela med oss av? Vad har vi varit med om? En samarbetslek, fika och lite annat smått och gott innan lunch. Därpå målade och skrev vi på T-shirts, hälsningar till varandra. Bara att stryka och använda! En ridtur efter individuella behov behövdes, innan kvällspasset bjöd på voltige, minsann. Landslaget besökte oss, med Pernillas dotter Ella Filippa som dessutom var ridkonfirmand förra året i spetsen och alla ungdomarna fick prova på först övningar på bocken och sen att vara på hästen. Akrobatik och gymnastik, med såväl trähäst som livs levande häst! Jätteskoj! Trötthet präglade andakten innan natti natt.

En samling dämpade tjejer möttes till morgonbönen, eftersom undertecknad ledare hade känt sig tvingad att höja rösten igår vilket hör till ovanligheterna. Men efter en mysstund och en förklaringens dito, återgick allt till ordningen igen och det blev en synnerligen kreativ förmiddag! Förberedeelserna inför söndagen tog ett sjumilakliv framåt och det blir finfint.

Efter lunchen raskt iväg till lägrets sista hoppningspass. Henrik avrundade och sammanfattade.

På kvällen bjöd Alexandra, som jobbar hos Olof Axelsson, på dekorativ hästvård i hingststallet. En clinic som gav många praktiska tips och råd som är bra att ha.

"Hemma hos" blev det efteråt och det var Pernilla vi besökte. Hon visade sin film "Sköta häst", som är en i en serie häst-filmer hon gjort! Popcorn till fimen så klart och så fick vi träffa hennes hästar och se stallet.

Andakten på elevhemmets innergård handlade om skillnaden på skuld och skam. Det ena ok, det andra inte. Vi eldade upp lapparna där vi hade skrivit "något som vi ville tala bara med Gud om".

 

 

Fredag 4/7

FAKTA OM BESÖKDAGEN I MORGON, LÖRDAG SAMT KONFIRMATIONSDAGEN, SÖNDAG:

Lördag:

13.00 Guidad visning av anläggningen kl 13.00

14.00 Uppvisning i Stora ridhuset av konfirmanderna

Lunch dvs lagad mat-servering finns inte på lördagen (utom för konfirmanderna så klart enligt vanliga rutinen!). Däremot kommer restaurangen att vara öppen i pausen/efter uppvisningen då ¨gäster kan handla fika, pastasallad eller mackor!

Söndag:

Insläpp i Holmby kyrka från kl 10.30.

Parkering finns på tre ställen, alla anslagna med P-skylt: 1) Den s.k. "gröningen" alldeles omedelbart till vänster när man kommer in i byn från Flyingehållet. 2) Kyrkans parkeringsplats till vänster innan kyrkan i slutet av den lilla grusvägen. Man kan även köra in på kyrkogården därifrån och parkera utmed allén. 3) Gamla idrottsplatsen, om man fortsätter förbi kyrkan på stora vägen och håller utkik till höger.

OBS! Parkera absolut INTE på folkskolans tomt/parkering! Det ser ut som om den är allmän men det är den inte. Den är privat och de blir mycket upprörda om man parkerar där. 

Vår vackra kyrka ska bli ännu vackrare, men det har inte blivit klart ännu. Därför är kyrkan beklädd med byggnadsställningar. Ha fördragsamhet med det och skynda hellre in i kyrkorummet som är lika grannt som vanligt! Det är ju insidan som räknas, eller hur?!

Har någon rollator / rullstol, så finns ramp med gästvänlig entré på kyrkans långsida, södersidan.

Varje konfirmands familj har en (1) lottad bänkrad reserverad för sina närmaste. Den är namnad, så håll utkik! Övriga gäster får sitta "fritt" i övriga bänkar eller på lösa stolar. Ingen har nekats vara med, men ni är väldigt många och alla kommer inte att få sitt-plats. Vi beklagar, men så är det.

Nattvarden kommer att delas ut till gästerna i två stationer. Gå till den som är närmast er! Fotografering är endast tillåten från den plats där man sitter/står!

När konfirmanderna tågar ut ur kyrkan , följer ni efter och lyckönskningarna sker utanför,

Avskedslunchen i Stora ridhuset börjar 13.30. Endast en (1) entré från innergården, mitt emot Crafoord-hallen, där restaurangens personal tar betalt och prickar av enligt beställningen. Betalning kan ske såväl med kontanter som med kort.

Väl mött och varmt välkomna!

-------------------------

...och vad har vi gjort idag då? Jo, den har präglats av omtanke och oro för vår rara söta Alma som for på näsan i nedförsbacken, bokstavligt talat. Cykeln skenade och Alma fick åka till lasarettet och bli omplåstrad. Ryktet cirkulerade under tiden om allt ifrån bruten nacke till medvetslöshet, men sanningen var inte så dramatisk. Det räckte gott med de 8 stygnen och en avslagen tand och det onda som vår vän får lida.

Innan dess hann vi avverka en förmiddag i förberedlsens tecken. Finjustera, slutföra och repetera på det som ska bjudas på i övermorgon! En särdeles vacker sommardag, med bl.a. sång, musik, teater och vackra bilder! Mer än så kan vi inte avslöja ännu.

Sista dressyrpasset hade de på eftermiddagen. Nina och Olof i gassande sol och jag kan bara ana och gissa att allt gick väl, även om det alltid är lite sorgligt med "sista gången".

Gruppen tillsammans med Pernilla funderar högljutt och entusiastiskt i ridhuset om morgondagens uppvisning. Man enas (faktiskt) och det kommer säkert att bli hur fint som helst!

Lite gnissel i kompis-maskineriet kan man ana mellan varven, men det är förunderligt hur snabbt ledsnad kan övergå i glädje. Hemlängtan, separationsångest, hormonsvängningar, triangeldramer, bästa-vänner-för-livet och trötthet. Allt spelar in.

Men en utskickad delegation till godisbutiken med uppdrag från de andra att proviantera, blev bra plåster på såren, liksom den alltid högt uppskattade tacosen till kvällsmat! En sockerstinn skara drev över gatan innan sänggåendet in i den s.k. labyrinten (anlagd på 1700-talet minsann) där Bitte hade förberett andakten ivrigt ackompanjerad av ettriga mygg. Vi fick ge och ta emot kärlek, i form av röda godishjärtan. En tydlig symbolisk handling!

God natt!

 

Lördagen 5/7

Vilken lång och händelserik dag! I skrivande stund hörs konfa-tjejerna ramla in genom dörren efter en "spökrunda" som de unga ledarna planerat och genomfört. Förtjusta skratt och skrik i sommarnatten, snabba steg i trappan och det hörs på reaktionerna att denna lek är något helt annat än de övernaturliga berättelser de skrämde upp varandra med i början av lägret.

Men det var ju dagens avslutning. Vad har vi gjort dessförinnan? Jo, förmiddagen handlade om genrep i kyrkan. Ungdomarnas kreativitet är underbar och vi kan lova en redovisning i morgon där de verkligen bjuder på sig själva!

Sen kom ni, släktingar och vänner! I värmen (som nog slog lägerrekord idag!) fick ni en guidad tur runt anläggningen av Lou Jenå först och sedan var det dags för konfirmandernas riduppvisning i Stora ridhuset. Där bjöd de på egenkomponerad kadrilj, prov på dressyr och hoppning efter de individuella presentationerna som Pernilla var speaker för. En välbehövlig paus mitt i för fika och mingel och sedan fart och fläng med gymkhana-tävlingar där det gällde att bära potatis, blansera, kasta i hink och springa fastbunden med kompisen. Lag Lovisa vann!

Efter kvällsmaten samlades gänget i elevhemmet för olika aktiviteter. Först en tårtdekorationstävling, sen brännboll ute bak husknuten, sen en stafettlek och andakten som hölls på chefsbostadens veranda och handlade om ljuset, Jesus-ljuset som övervinner mörkret! Ett Jesus-ord på vägen kan vara bra att ha! Och frivilligt slutligen, spökrundan.

En "fullmatad" kul och intensiv dag! God natt!

Söndagen 6/7

Så var den här: konfirmationsdagen! Med högsommarvärme och sol från klarblå himmel! Ja, alla ni som var med vet att det var en osedvanligt vacker söndag. De, vars hästar åkte hem igår, fick sovmorgon och de som hade sina älsklingar kvar var igång tidigt som vanligt. Fast jag tror nog att alla var uppe tidigt ändå, för det var ju mycket att göra oavsett. Fixa hår, kläder, makeup, packa, städa, fixa och dona. Taxibussen hömtade första gänget klockan halv 10. Strax efteråt de andra.

I kyrkan hade vi som förbereder allt, förberett! Och när konfirmanderna kom satte de igång att "värma upp" på eget initiativ omedelbart. För de har varit sådana hela tiden: spontana, kreativa, individualistiska, dramatiska och känslosamma. Kort sagt, som grupp, drivande och viljestark! Och allting satt som en "smäck" när kyrkan var full av 350 gäster och gudstjänsten var igång. Alla gjorde verkligen sitt bästa och jag vågar säga att alla gäster var imponerade och otroligt glada och positiva!

Sång, musik, bild, drama, diktläsning, bibelläsning, förbönsläsning och kollektinsamling skötte konfirmanderna och allt av hög kvalité - ja mina vänner, de är med beröm godkänt konfirmerade!

När kantor Bengt spelade utgångsmusiken tågade ungdomarna ut i solen och samlades på den stora gräsmattan. Och släktingar och vänner mötte upp och gratulerade. Vilken känsla! Både av glädje och sorg. Glädje över lägerveckornas gemenskap och utmaningar, för så är livet. Glädje över nya vänner och massor av goda minnen! Sorg över att skiljas och att åka hem. Men först....

konfirmationslunchen i Stora ridhuset! Där väntade krögare Stéphan med sin personal och med dukade långbord och härlig buffé. En annorlunda interiör i manegen! Festligt!

Så tjeckade vi ut och klockan 17 rullade de sista ekipagen hemåt. Några för att inte vara hemma förrän måndagssolen gick upp, andra för att rasta på vägen över natten.

Och vi ansvariga plockade ihop de kvarglömda persedlarna, stängde fönster lämnade på vid gavel och släckte i tvättstugan. Vi har varit med om varandra och är lyckligt lottade som får göra kristen tro synlig, såväl i ridningen som i kyrkan! Tack för i år!