Måndagen 24 juni

Då är vi på plats och alla roligheter har börjat! Ungdomarna anlände och fann sig till rätta i boendet. Elevhemmet är en fin och välanpassad anläggning! Efter bye-bye till föräldrar och syskon serverades lunch i restaurangen och alla valde från en liten meny samt blev mätta och belåtna. Sen var det dags för clinic på Kastanjegården med Nina Wimander i dressyr. Pernilla red på sin häst Camomilla (hette hon så?). Nina är superbra att lyssna på så att alla förstår! Därefter gick vi in i Crafoordhallen där Olof Axelsson och Henrik Ankarcrona hade clinic i hoppning. De red och "fyllde i" åt varandra som om de varit parhästar alltid! Konfirmanderna fick en introduktion på nära håll. Ingen rast, utom möjligen en väldigt liten sådan, och sen var det dags för transport till terrängbanan 8 km bort med bil. Där tog fälttävlanstränaren Ted Velander. , tillika Pernillas man, emot oss tillsammans med flera ekipage som red och visade. Nästa gång vi kommer ut dit är det ungdomarna själva som rider! En eftermiddagsfika i den vackra miljön och därefter hemfärd.

Middagen sjöngs in med den måltidssång som vi sjunger innan maten: Thank you Lord for giving us food! Sedan var de egna hästarna angelägna att få röra på sig och kvällen bjöd en skrittpromenad runt Flyinge, med Pernilla och vår stallchef Klara i spetsen. Alla återkom till sina rastplatser, dvs stall respektive elevhem, och dagen avslutades med en kvällsmacka och andaksmys i parkens labyrint. Ja, det finns en sån! En vildvuxen, lite mystisk plats med mycket stämning. En kvällsberättelse, lite sång och levande ljus i halvmörkret och sedan var det inte svårt att somna! Klockan 23.15 var huset tyst och mörkt. God natt!

Tisdag och onsdag 25-26 juni

Nu börjar rutinerna bli bekanta och ävenså konfirmanderna inför varandra! Upp i ottan, ja till och med på plats i stallet FÖR TIDIGT! Fick order om att ha 15 min sovmorgon i fortsättningen. Frukost i restaurangen serveras efter mockningen. Far man inte fram till häst här i Flyinge, så far man fram på cykel och de är särskilt bra att ha när man ska vara på plats i församlingshemmet kl 9. Aktiviteterna där har teman som presenteras på olika sätt. Måndagen handlade om "Skapelsen" och tisdagens tema ställde frågan " Har Gud skägg"? En lekstund med -upp och hoppa nu ska vi röra oss en stund, enkel fika och mycket sång ingår i förmiddagspasset.

Victoria fyllde 15 år på tisdagen och vi sjöng för henne redan innan förmiddagspasset började! Hurra, hurra, hurra och sedan fördelsedags glass till kvällsmat! Vi hann faktiskt att sjunga för henne tre gånger innan dagen var slut!

Det regnar en del, men det gör inget. All ridning sker inomhus de här dagarna och nu börjar också alla de stora ekipagen komma som ska vara med på nordiska mästerkapen som börjar på torsdag. Spännande  att befinna sig mitt i smeten. Vi bor i princip vid hinderbanorna!

Pernilla, Nina Olof och Henrik delar in ungdomarna i grupper för dressyr och hoppning. Tränarna är så nöjda med deras ambitiösa inställning och trevliga sätt! Kul att höra! Att dessutom Klara i stallet säger samma sak och att hästar och ponnyer ser ut att finna sig väl till rätta gör bara saken bättre!

Julia, Daniella, Elin och Felicia - de unga ledarna - som är  med oss för andra sommaren, finns med i grupperna och aktiviteterna hela tiden i olika lag. De är glada och hjälpsamma och kan varje vrå på Flyinge! De hittar genvägar, finns som "faddrar" och väcker, leder och visar vägen. Vad skulle lägret vara utan dem?

Bitte och jag, Terese är prästerna i gänget. Bitte har ansvar för vissa aktiviteter och jag för andra och det övergripande. Dessutom har Bitte god häst- och stallvana. Jag är bara nyfiken!

Ja, det är mycket som händer hela dagarna och det är kul! Mycket folk överallt och när vi sjunger vår speciella bordsbön "Thank you Lord for giving us food" i restaurnagen, så ser de andra gästerna lite förvånade ut men samtidigt ganska imponerade! Vad vi vågar!

Tisdagskvällen bjöd på olika lära-känna-lekar och onsdagskvällen såg vi film: "Bruce, den allsmäktige". Mysiga andakter innan sänggåendet hölls ena dagen i allrummet och andra dagen på den s.k. täckta banan.

Torsdag 27 juni

En regnfri dag! Med sol iband t.o.m! Härligt. Temat i församlingshemmet var "Budorden" och vi talade om lagar och förbud, konsekvenser och hur vi ser på det. Vi tog hjälp av film, musik och texter och bilder i böckerna.   Frågor kom upp som: - spelar det för roll vilka straffen kan bli för att man lyda en lag? -vem är ens nästa? -om jag fick bestämma en regel, vilken skulle det bli då? m.fl.

Allt detta varvas med olika lekar som lär mycket om varandra, sånger som vi inte kunde förut och annat skoj.

På eftermiddagen var det hoppning för Olof. Han ser utveckling och tycker att det redan hänt mycket med många. Att rida två och två i stora Wallenberghallen är speciellt och kräver sin kondition både för häst och ryttare!

På kvällen var det fotboll intill mästerskapsbanan och även en jättekul aktivitet inomhus som hette Maffia. Några målade muggar och avslutningsandakten markerade dagens avslutning och nattens intåg. 

Fredag 28 juni

-Hur såg egentligen Jesus ut? Vilka mötte han och varför berättade han liknelser? Det var några av frågorna kring dagens tema.

Felicia ledde vår konfa-kör i en gospel och värmde upp med andningsövningar och ett och annat artikulerings-tips. Kantor Bengt, vår ständige musiker kompar och slår takten!

Dramaövningar och annat lärorikt varvat med lek och fika innan cyklarna styrdes mot lunchsalen.

På eftermiddagen hoppning över små och större hinder med Henrik! Vi får rida inomhus, medan tävlingsryttarna (NM)  rider ute i regnet, när det regnar.

Kvällen inleddes med schemalagd godis-stund, dvs cykeltur till Södra Sandby för att bättra på förråden av fredagsmys! Avslutningen med andakt fann vi i den s.k. teatern i parken. Med de stora, utåldriga träden som valv formulerade vi egna böner som förseglades och sändes uppåt, utåt. Och sång under stjärnorna - vilken mäktig känsla!

 

30. Jun, 2013

Lördag 29 juni

Upp, upp och iväg! Första gruppen av tre red kl 9.00 iväg de 8 kilometrarna till terräng-banan. Där väntade Ted, Pernillas man som var tränaren för dagen! 1 timme dit, en timme träning, en timme hem. Han såg till att alla fick testa utifrån vars och ens förmåga och önskan, men det är inte bara hästar som är flock-djur, verkar det som! Även konfirmander inspireras av varandra och "gör kompisen det , så vill jag också!" Ted var så imponerad av den nyfikna, seriösa och duktiga gruppen ungdomar! Alla hängde med och trivdes gjorde inte minst hästarna. Vädret stod oss bi, utom på hemvägen för den sista gruppen vars återtåg till Flyinge blev en genomvåt historia. Den sena lunchen har väl sällan smakat så gott.

En lugn eftermiddag med viss NM-koll (genom fönster mest pga regnet) och så småningom kvällsmat med efterföljande lärdagsmys, filmtajm.

 

Söndag 30 juni och måndag 1 juli

Så avslutades NM och solen kom tillbaks! Snopet för arrangörerna, men vi gottar oss i finare väder! Ändå var det för ostadigt för att vi skulle kunna vara ute som det var tänkt, på söndagens gudstjänst. Men det var fint inomhus också.  Vi firade mässa och det blev som en repetition inför konfirmatinsdagen. Därefter provade konfirmanderna sina kåpor som de ska ha på sig och alla fick rätt storlek efter att ha tagit hänsty även till finskornas klackar!

På eftermiddagen bjäds vi så på clinic i körning och sedan åkning! Marie Kahrle, Cissi Qvarnström och Fredrik - minns inte hans eftenamn, jo Fredrik Rahm heter han - visade och lät alla åka med i sitt ponnyfyrspann. Jättespännande och lärorikt i en gren som man kanske inte vet så mycket om.

De egna hästarna fick en kvällspromenad och andakten hölls vid stubben på ängen bakom elevhemmet.

Så blev det måndag och vi är inne i den andra lägerveckan. Förmiddagen handlade om att göra sig bekant med sin konfirmationskyrka, dvs den i Holmby. En cykeltur dit och sen gruppvis vandring runt i alla rum och skrymslen för att hitta svaren på de kluringa 20 frågorna och hitta de Fem Felen. Alla lyckades så klart, nåt annan finns inte!

Dressyr med Nina och Olof på eftermiddagen i samma grupper som innan och tränarna är så nöjda med den vilja och det allvar som tjejerna visar.

 

Tisdag 2 juli

Efter väckning och frukost bjöd förmiddagen på en obligatorisk utreritt under ledning av Pernilla. Därefter en uppskattad clinic med Bo Jenå och tömkörning. Han visade även hur man får hästen att sitta på baken samt ligga ner, till allas förtjusning. En väldigt lärorik clinic i övrigt också!

Vi gjorde oss fina inför fotografens besök och angjorde Kastanjegården för att ställa upp oss och de fyrbenta. Gruppfotot ramades in av Vendelas och Lisas hästar men till de individuella bilderna hämtades samtliga ut. Några knoppade, andra inte. De allra flesta lystrade mer eller mindre till lock-godiset som skramlades med i burk, för att få öron att peka framåt och nyfikenheten att öka spänsten i bilden. Ledarna hoppade och skuttade bakom fotografen och lilla maskot-hunden Greta-gullegrisen, sprang bredvid och stal själv viss uppmärksamhet. Bilderna dimper ner i hemma-brevlådan om ca 3 veckor.

En upplevelse till stod att få innan dagen var slut och det var voltige-landslagets besök. Vår egen Ella Filippa är med där och tillsammans visade de hur träning kan se ut. Sen lite uppvisning både på bock och livs levande häst. Den stora "kicken" för konfirmanderna var sen att själva få prova på! Alla vågade och alla njöt även om nervositet och lite lagom rädsla nog kändes av innan. På andakten som avslutade dagen, vittnade en samstämd konfagrupp om hur häftigt det varit! 

Onsdag 3 juli

Tillbaks till församlingshemmet! Nu är det dags att tänka på redovisningar, både till konfirmationsdagen och till riduppvisningen på besöksdagen. Vi började arbeta i work-shops efter frukost och kom långt i den entusiasmen.

På kvällen vankades film-tajm då vi såg Pernillas film "Sköta häst" till popcorn och stormys i församlingshemmets "biosalong". Där väcktes också tankar på vad lördagens uppvisning i stora ridhuset ska innehålla, men innan dess på eftermiddagen var konfirmanderna för första gången på Åbanan med Henrik Ankarcrona och även om det blåste ordentligt så var det häftigt att hoppa över - inte så små hinder precis, utan - stora hinder!

En reporter från Lunds stifts webb-teve kom och hälsade på oss och var med en stund. Resultatet finns på You tube och även på denna vår hemsida samt på facebook!

Som andaktsmys hade Bitte ordnat en stund för oss under Warren Hastings-eken i parken. Där fick vi formulera s.k. förlåtelse-lappar som sedan bokstavligt talat "gick upp i rök". Att stå under den uråldriga eken i skymningen, med minnesstenar över fantastiska hästar runt omkring och sjunga tillsammans om hur "vägen går oss till mötes" medan de enda åskådarna är fridfulla harar och fladdermöss - det är mycket speciellt och ganska unikt!

 

Torsdag 4 juli

Oj oj oj, vad det jobbas på alla sätt! Sång, musik, drama och bildkonst i församlingshemmet inför söndagen och hoppning för sista gången på lägret och för Henrik. Det är en liten tur att rida till Åbanan genom hela området, men det är mysigt och ganska speciellt bara det. Alla är så duktiga och får goda omdömen, även om någons fyrbenta vän hittar på lite alternativa turer ibland och inte riktigt vill det andra vill. Men goda och glada möts vi upp till måltiderna och varvar träningspassen med gemenskap, hårtvätt och avkoppling m.m. Jesus till och med, sa ju att vi ska umgås  med varandra och vara goda vänner och det lever undomarna sannerligen upp till! Som en av dem sa: det roligaste på lägret är kompisarna! Då känns det i hjärteroten att budskapet har gått fram: gemenskap är super-viktigt!

Klara, vår stallchef, gav oss en kvälls-lektion i Dekorativ hästvård! Klippa, knoppa och olja in. De två hästar som förevisades på såg ut att trivas både med handlaget och uppmärksamheten!

En kort lungn stund innan nattvandring i parken, som i mörkret kändes som en stor, mörk skog, och sedan var dagen slut. Ett mycket sömnigt gäng kröp till sängs efter att ha pusslat ihop trosbekännelsen, tecknat kors med olja, slängt missnöjesstenar (i en lövhög!) och sjungit god-natt-sången.

 

Fredag, lördag och söndag 5-7 juli

Nu spurtar vi! Genrepet i kyrkan på fredag morgon gick fint och vi lovas vackert väder hela helgen! Ungdomarna sjunger och uppträder gärna och är så duktiga. Alla vill och är lika fokuserade som i sin ridning. Två uppvisningsdagar ligger framför oss: besöksdagen i morgon med riduppvisning och konfirmationsgudstjänsten på söndag med sin redovisning. Spännande!

Men först var det ett dressyrpass till som gälde på fredagseftermiddagen och ett avslut med Nina och Olof. Alla är nöjda och glada med vad det har gett och den utveckling som är så påtaglig. Tjejerna är mottagliga för tränarnas råd och tips och är angelägna om att ta tillfället i akt hela vägen.

På kvällen sätter vi uppvisningsprogrammet till i morgon och agerar "fyrfotingar" själva, i stora ridhuset! Det är mycket kreativitet och initiativrikedom i ledet!

Andaktsmyset innebär i kväll en skön samling kring de unga ledarna som ordnat så fint i teverummet.

Lördagens förmiddag i församlingshemmet var ägnad åt Frälsarkransen, det fina lilla armbandet som var och en trädde till sig själv. Diskussionfrågor i smågrupper och lekar som lockade till mycket skratt, samt en utvärdering av konfirmationstiden var på sin plats innan vi sa farväl för denna gång till huset på kullen.

På eftermiddagen så, kom nära och kära på besök och det var dags för den festliga uppvisningen i stora ridhuset. Fin kadrilj och individuell presetation av ryttare och hästar gav alla besökare en närmare bekantskap med alla deltagare. Efter en paus med restaurangbesök för de flesta och ett ombyte av sceneri, så kom konfirmanderna tillbaka och ställde upp i en "gym-kana"-tävling med olika lag! Fyr-beningarna var utbytta mot två-hjulingar och lagen var identifierbara med sina ansiktsmålningar och sina karaktäristiska kläder! Tävla väl blev viktigast, även om att vinna också syntes motiverande! En kul avslutning på besöksdagen, som även bjöd på stallbesök och tips-runda.

Kvällen var vår egen och Bitte hade förberett ett andaktsmys på Chefsbostadens veranda. Levande ljus, Jesusord att ta med, nattugglor i träden, storkarnas klapprande på stalltaken och våra egna sånger - jag tror inte att någon var oberörd eller någonsin kommer att glömma "sista klvällen med gänget"!

Konfirmationsdagen startade tidigt för dem som hade kvar sina hästar. En del hästar åkte ju hem redan igår. Klockan 9.30 fick alla skjuts till kyrkan och kantor Bengts pampiga orgelmusik ljöd prick 11. Den underbara samlingen komfirmander bjöd sen på imponerande redovisning och deras gäster var goa, glada och så positiva. Att samlas till nattvarden var högtidligt och de unga ledarna deltog alla med något. Både Bitte och jag, Terese, var tjänstgörande präster och vädret var det bästa tänkbara. Den vackra Holmby kyrka sken på toppen av kullen av både inre och yttre fägring!  

Efteråt begav sig de flesta tillbaks till stora ridhuset, där våra egna mat-tanter och mat-farbröder från restaurangen hade dukat upp till avskedslunch med buffémat och tårta till kaffet.

Mätta, trötta och glada sa vi hej då till varandra. Packade väskor och koffertar och stängde för detta års ridkonfa-läger 2013 och önskar alla en fortsatt härlig sommar och att vi ses igen! Kom ihåg: En gång Flyinge-konfirmand, alltid Flyinge-konfirmand!