Söndag 8/7

Solen strålade på Konfirmationsdagen! En vackrare inramning kunde den inte få. Och storkarna "klapprade" på hingststallets tak! Många hästar reste hem redan igår så en del av konfirmanderna fick lite sovmorgon, medan de andra tappra hade stalltjänst som vanligt. Efter frukosten vård av det egna yttre och fokus på hår, kläder och -inte minst skor!!! Carl syntes till och med putsa sina! 

Bilar skjutsade i skytteltrafik till kyrkan och nej, ingen behövde cykla idag. Efter uppsjungning släpptes så de förväntansfulla nära och kära in i den rymliga, vackra Homby kyrka. Konfirmanderna gick in i procession (tillsammans med käpphästarna Magnus och Lilla-Pernilla) och därmed var den härliga avslutningen som samtidigt är en höjdpunkt, igång. Sällan skådar man en mer sammansvetsad grupp ungdomar och som de sjöng! Ingen nämnd - ingen glömd och många var vi som hade nära till tårar.

Årets hittills varmaste dag i Flyinge, skulle jag gissa att det var och det minglades efteråt på Kastanjegården under buffé-lunchen. "Go mad, möen mad och mad i rättan tid" som det heter på skånska, och det stämde verkligen! Det var gott att få träffa er familjer och vänner och att få prata lite extra med er! Och när vi nu skiljts åt  trötta och glada så hoppas vi innerligt att vi ses igen och att Gud håller Er i sin Hand!

Ett särskilt stort tack till alla fantastiskt inspirerande tränare som ställt upp för oss! Tack också till Restaurangen som tagit så väl hand om oss, till Ebba O och Victoria som fotograferat, till Anna - vår stallchef, till Orvar som varit behjälplig hela vägen, till Bengt som spelat och sjungit med oss och naturligtvis till Bitte, Elin, Julia, Daniella och Felicia - våra kära lägerledare!                                  Kramar i massor, Pernilla ochTerese.

Lördag 7/7

Dan före dan inleddes med en förmiddag i kyrkan och generalrepetition. Vi ser alla fram emot morgondagen! Efter lunch: besöksdagen så, tillsammans med alla er som kunder var med. Stora ridhuset bjöd på "Konfirmander till häst" - en presentation av de olika specialiteterna, till musik. Gym-kana lek på allvar, följde därefter, inkl kast med liten boll samt balansgång. När hästarna återgått till stallet kunde nära och kära gå en tipspromenad på Kungsgården med eller utan konfirmand-hjälp. Vinnarna presenteras i morgon på lunchen.

Vad vore sista kvällen med gänget utan filmkväll? Men innan dess, pysselkväll med den s.k. Frälsarkransen - ett bönearmband av pärlor somman trär själv och bär efter eget tycke. Dock hade vi dem på oss i den sista aftonbönen för denna gång. Den hade vi i Stora ridhuset vilket gav denna fantastiska hall ytterligare en dimension!

Fredag 6/7

"Natur-ont eller människo-ont" det är frågan. Frågan för dagen. -Vad kan vi påverka och vad kan vi inte? -Spelar det nån roll vad lilla jag gör eller inte gör?

I övrigt knöt vi ihop alla säckar vi har, om man kan uttrycka sig så? I morgon ska det bli genrep och vi övade och förberedde både det ena och det andra. Samtidigt rådde en viss förstämning i lägret över att det roliga snart är över. -Nu, när vi verkligen har vant oss vid att vara här och trivs så jättebra ihop!

Sydsvenskan var här idag och gjorde reportage. Det kommer in i tidningen på söndag! (Skånska dagbladets var inne idag!) 

Hopp-träningen med Henrik i Stora ridhuset var inte helt självklar för alla men det blev bäst att vara med ändå. Hästarna mår gott av att röra på sig, säger de som förstår sig på och jag kan bara konstatera att det gäller för medelålders ledare också! Att Sofia sen red barbacka ett tag var inte en ny Flyinge-modell, utan hänsyn tagen till hästens allergiska reaktion (eller insektsbett?)

Det vankas tårta i kväll igen! Carl, Lovisa F och Hedda handlade inredienser och lagade till. Finfina godis-tårtor som försvann snabbt och glupskt efter kvällsandakten.

Torsdag 5/7

-Vad är allra heligast i ditt liv? Hur viktigt är det? Vad skulle du måla på just din egen ikon? Frågor att tänka över och en personlig bild att antingen dela med sig eller behålla för sig själv! Passet i Församlingshemmet rymde både allvar och lek och förberedelse för söndagen.

Efter lunchen fick vi besök av Skånska dagbladets reporter och sen var det tid för dressyrpass igen! Nina och Olof ger allt och mycket till var och en.

I kväll samlas vi i Församlingshemmet återigen och tittar på en av Pernillas hästfilmer, som handlar om hästskötsel. -Hästlivet ger ju så mycket, är en återkommande replik!

Onsdag 4/7

Vädret är fint idag också! Sol och lite moln och lagom varmt. En förmiddag med liknelser, drama, sång och musik och förberedelser inför söndagen i församligshemmet, följdes av ritten till fälttävlans-banan. I tre grupper red konfirmanderna med ledare de 8 km till banan, som är en härlig miljö för alla. Uppför slänter, ner i vatten, över stock och sten och sen lite fika på hästryggen! Glada utrop och uppmuntrande tillrop från Ted, Pernillas man, som tränade. Att någon hamnade i vattnet, oplanerat, fick bara ögonen att lysa på kamraterna: återigen vankas tårta!

Tisdag 3/7

Tisdag och fotografering! Medan storkarna klapprade på taket i sina bon, samlades vi kring fotografen på kastanjegården ikädda våra vita kåpor. Två lugna hästar ramade in gruppbilden och sen fick vars och ens häst vara med på den individuella bilden. Det var idealliskt fotoväder sa Lasse-fotograf: inte gassande sol och lagom temperatur. Om ungefär två veckor kommer bilderna hem i brevlådorna.

Efter lunchen dags så för Henriks hopplektioner igen. I stora ridhuset är det både festligt och speciellt att rida och där var vi även på kvällen tillsammans med det framgångsrika voltigelaget. Våra konfirmander fick även prova på och det gjorde nästan alla! Ledarna var helt klart imponerade!

Efter kvällsandakt och en halv film sänker sig lugnet nu över elevhemmet och våra pionjärer!

Måndag 2/7

Måndagen startade med fint väder och utsövda ungdomar! Det blev ju tidigt i säng i går, vilket behövdes. Efter frukost en lång cykeltur till Holmby igen. Där blev det upplevelsevandringen "20 frågor och Finn Fem Fel". Målet var att lära känna sin kyrka och se den lite grand från alla håll. Våga röra sig i rummet, ställa alla de frågor man har och kika bakom, under och ovanifrån! Kort sagt, leta svar och ställa frågor! Köttbullar till lunch och sen dressyr med Olof och Nina igen. Härlligt att träna på Flyinges anrika banor och med så erkänt förnämliga tränare!

Efter kvällsmaten samlades vi i Lilla hingststallet hos Malin, som visade oss Dekorativ hästvård. Knoppning enligt Flyingemodellen lockade flera att prova på! Avlutningsvis på dagen samlades vi i elevhemmet och provade ut kåpor till konfirmationen och fotograferingen i morgon. -Med eller utan klack-sko, det var frågan...utom för Carl! Kvällsandakten avrundade dagen för dem som ville gå till sängs och de som ville se färdigt filmen gjorde det.  

Söndag 1/7

Söndagen är vår vilodag! Dvs den dag då man kopplar av och inte gör precis det samma som man gör alla andra dagar = att helga den! Vår söndag i Flyinge började i och för sig som vanligt, eftersom hästarna behöver sin omsorg och har sina rutiner oavsett vilken dag det är. Och det var en trött skara ungdomar som begav sig iväg till stallet klockan kvart över sju! Men de kunde i gengäld sova två timmar till efter frukosten om de ville, innan de satte iväg till Holmby för gudstjänst i det fria. Fyra kilometers cykeltur för att komma dit och lika långt tillbaks sen. Fantastiskt vackert väder var det och en vacker inramning med fågelsång och de höga tallarna som naturens egna valv. Kyrkfikat gav så energi till återtåget och Caroline döptes i kyrkan i närvaro av sin familj. Grattis Caroline!

Klockan två hämtade taxibussarna oss alla för en eftermiddag på Lomma beach. Vackert hav, segelbåtar i hamnen, sandstrand och solsken - men som så ofta i Skåne, blåsigt. De som gick i och badade rapporterade om god värme i vattnet medan de som stannade på land blev rejält genomblåsta. Efter drygt 2 och en halv timme hämtades vi av samma bussar igen och kom tillbaks till kvällsmaten. Lasagnen smakade härligt och sen väntade hästarna på sin uteritt. Några valde att promenera med dem och kvällsrutinerna satte punkt för en riktig sommarsöndag. Efter kvällsandakten tyst i huset och många valde tidig säng-gång.

Vi fick veta idag att de duktiga voltige-flickorna  vunnit framgångar i Achen i helgen och Pernilla skickade fina bilder som ni får ta dela av i vårt Fotalbum. Vi får ju träffa laget med Ella-Filippa och de andra på tisdag och det ska bli spännande och kul. Grattis!

Nu är de duktiga, fotograferande flickorna två stycken som tillsammans med mig, Terese, bidrar med bilder till vår hemsida, Victoria var med redan vecka 1 och henne träffar konfirmanderna även i stallet och på ridbanor. Ebba O är med oss vecka 2 och är en något yngre hästflicka från Flyinge, som även har sinne för bild.

Vi ser fram emot en ny härlig ridkonfa-vecka!

Lördag 30/6

Fortsättning idag på hoppträningen med Henrik! Ungdomarna är duktiga och får många fina lovord. Hindren höjs och alla utmanas att ta sig an nya utmaningar. Förmiddagen blir lång och lunchen får dröja. Men sen väntar avkoppling med filmtajm i församlingshemmets biosalong. Filmen i fråga är "Facing the giants" och dagen är vacker och varm när vi cyklar tillbaks.

Tacos och glass med jordgubbar är kvällsmaten och dessförinnan har hästarna tagits in och allt ställts i ordning för dem. Stallchefen meddelar att allt är lugnt och vi inväntar ett nattligt äventyr: en nattvandring!

Fredag 29/6

Fredag - hoppdag! Tänk att man kan vara glad för att det blir dåligt väder! Regnet innebar nämligen att konfirmanderna fick rida inne i Stora ridhuset (det man har utsikt över från restaurangen!) och det var vad alla önskade! Att rida där. Så eftermiddagens grupper med Henrik Ankarcrona blev både lyckade och krävande. När vi samlades till kvällsmaten (kycklingfilé) så var det mer än en som hade "rosor på kind" efter fys-passet. Vi som satt på läktaren njöt av deras duktighet och av stundens lekfulla allvar.

Förmiddagen då? Jo, den var en fortsättning av gårdagens övningar. Vi landade alltså i Moses lagtavlor och sen vidare i samtal om förlåtelse. Kan man förlåta allt? Är det lättare eller svårare att förlåta andra än att själv bli förlåten? Är det skillnad på människors och Guds förlåtande? Att göra förlåt i stället för att säga det - hur går det till? Ja, det är en diskussionsglad grupp, så tankar och åsikter ventileras högt och ljudligt i församlingshemmet. Det sjungs (och en del spelar) också gärna och vi börjar redan ana hur konfirmationsgudstjänsten kanske kommer att te sig.

 

Torsdag 28/6

Nyss vann ett av lagen äppeltävlingen och dessförinnan vann någon penna-i-flaska-racet på gräsplanen bakom Kalmia! En ny dag närmar sig sitt slut och solen går ner över ett vackert Flyinge.

Morgonens övningar inleddes efter frukost med temat "vilka regler tycker du skulle behövas på en öde ö där du och dina kamrater strandat? -Spännande tankar och en inte helt självklar och lätt uppgift. Lagar och regler, behövs de? Om inte, varför? Ifall, vaför just de? Gissa om vi ska titta på de tio budorden i Bibeln i morgon?!!

Eftermiddagen, dvs efter alla pannkakorna till lunchens efterrätt, handlade om dressyr på Melonbanan och på Kastanjegården. Tränarna Olof och Nina är så förtjusta i våra ungdomar och skulle "vilja fortsätta jobba med dem"! Gott betyg! Alla tycker om att vara ute i sol och värme och den som inte tränar kan antingen promenera sin häst eller fika i gröngräset!

 

Onsdagen 27/6

-Vem är Gud? Vad är Gud? -Hurdan är Gud? Tre frågor som "inspark" till förmiddagens aktiviteter i Församlingshemmet! Många tankar och livligt resonemang, ny text till gamla sånger, en och annan oldie och lekar med tanke i ungdomsrummet. Några målade både mugg och tavla och idéer inför konfirmationsredovisningen växer fram. Alltså, full fart framåt och då handlar det inte bara om cykelturen mellan byarna!

Stalltjänsten på morgonen går nu på nyvunnen rutin. En och annan är väl lite trött förstås i den tidiga timmen, men det hör lägerlivet till ! 

Efter go pyttipanna-lunch var det så dags för dressyrträningspass med Olof (Axelsson) och Nina (Wimander). Två och två i 45 minuters pass fick alla del av den goda vägledningen och krävande arbete. Ungdomarna tar itu med uppgiterna med stort allvar och entusiasm. Duktiga!

Glass till efterrätt efter middagen kändes som bonus och våra duktiga ledar-tjejer drog igång brännbolls-matchen på elevhemmets baksida innan någon hann känna efter hur det stod till med tröttheten. 

En nybakt kanelsnäcka (restaurnagens bagare) till fotbollsmatchen i teven och sen tog dagen slut. Mörkret sänker sig nu över Flyinge långsamt och konfirmanderna myser, skrattar och pratar medan "di gamle" samlar tankarna och laddar för kvälls-andakten som ska avrunda ytterligare en fin dag!   

Tisdag 26/6

Det gick förvånansvärt lätt att komma upp idag! På plats kl 7 i stallet! Och inte en droppe regn på hela dan. Efter frukósten raskt iväg till Församlingshemmet på cykel för att ha tre-timmars-passet med temat: skapelsen. Livliga samtal, skapande verkstad och en hel del sång och musik. Efter lunchen - kycklingspett bl.a - togs hästarna in som hade varit ut i hage på förmiddagen och sen var det dags för tömkörnings-clinic med Bo Jenå. Vad mycket man kan göra utan att sitta på hästryggen! Och vilken konst. I pausen innan körningen fikade vi på gräsmattan utanför ridhuset och sen var det dags för körningen med Marie Kahrle, flerfaldiga världsmästarinnan ni vet! Hon visade och berättade både inne och ute. Till terrängbanan kom också Fredrik Persson, lika världsbra han ju, med sitt fina 4-spann. Marie berättade så pedagogiskt och Fredrik lät oss alla åka med. Efter middagen, spagetti och köttfärssås, var det de egna sötnosarna som fick sin ridtur och sin stund med "sina människor"! Lång dag, sent hem men många intryck.

Måndag 25 juni

I stallet!

Första lägerdagen och alla goa konfirmander är på plats! En lång innehållsrik dag, med två clinics. Först med Henrik, Olof och Pernilla. Sen ute på terrängbanan i Revinge med Janne Jönsson (hu vad det regnade). Dagen avslutades med egen ritt både inne i Crafoord-ridhuset och ute i parken. Alla duktiga ungdomar ser till sina bästisar i stallet flera gånger under dagen och de fyrbenta undrar nog vad det här är för nya kompisar som de fått i boxarna runt omkring!

Maten får vi av resturangens omsorgsfulla personal, som dessutom skickar med goa mackor till mellanmål. Andakt är till slut ett fint sätt att avsluta dagen med och i det lilla samlingsrummet ( med teven avstängd! ) finns kuddar och sittmöbler så att alla får plats runt de tända ljusen. Nu är ridkonfans första dag över och vi säger god natt!